2015-08-08 13.01.54

 

http://www.dasmooi.nl/nieuws/37210/multiculturele-markt-met-lekker-hapjes-in-irene/

Twee grote pannen soep werden naar binnen gedragen. Potige kerels moesten dit met z’n tweeën doen! Met het nodige gepuf, het zweet sijpelde van hun voorhoofden af, werden beide pannen op een tafel gehesen! Vol trots vertelde de Marokkaanse vrouw, dat ze deze Harirasoep gemaakt heeft met vlees en zonder vlees. ‘Iedereen moet deze soep komen proeven!’

Er kon ook thee gedronken worden op de Marokkaanse manier: muntthee in grote Marokkaanse theepotten. Hoe hoger de thee ingeschonken, hoe lekkerder zij leek te smaken! Over de Marokkaanse koekjes werden veelal dezelfde vragen gesteld: ‘Wat zit hier in?’ ‘Welke is de minst zoete van dit alles?’ ‘Kun je ze ook los kopen voor bij de koffie op zondagmorgen?’

Er viel veel te proeven: van allerlei Indonesische tot Noord-Afrikaanse lekkernijen. Je keek je ogen uit wat er allemaal te eten viel. Het smaakte ook voortreffelijk. Opvallend eigenlijk dat niet achter alle ‘winkeltjes’ ook de authentieke klederdracht gedragen werd. Dan werd alles nog veel fleuriger dan het nu al was! Er viel ook genoeg te bewonderen aan sieraden bijv. maar zeg nu zelf: zo’n mooie Afrikaanse man in Congolese kledij hoort toch zeker bij zijn eigen uitstalling?!

Dan maar de ‘oudjes’ onder ons in hun kleurige kledij met hun Indonesische dansen. Of je nu zestig, zeventig of tachtig jaar jong blijft, deze Indonesische dames zorgden voor een wervelende dansshow. Ze bleven zeker niet achter bij het optreden van de Internationale Dansgroep Banjaluka , die eerder op de middag uit allerlei oorden dansen lieten zien op soms gewaagd opzwepende muziek.

En dan … de stand van het wijkplatform Centrum? Wacht maar tot de volgende keer als je die ergens tegenkomt: dan ligt deze stand bezaaid met allerlei blinkende gadgets!

Op de stand van het Joods Monument Meppel heerste alom vrolijkheid en vriendelijkheid, maar er viel dan ook veel te zien en te horen.

En dan de optredens van onze jongeren en kinderen. De jongeren van het Kinder- en Jeugdcircus Okidoki lieten op een verbluffende manier hun kunsten zien. Enthousiast vertoonden ze enkele hoogstandjes waar wij met genoegen van konden genieten. Het Stephanus Kinderkoor brachten enkele liederen ten gehore, dat iedereen ontroerde en aandoenlijk klonk. De jongsten onder ons en de oudjes lieten hun talenten overduidelijk blijken!

Tussen het rumoer door, dat soms verstomde, leerde Abhisheka Haveman ons een mantra zingen. Dat viel niet altijd mee, maar door haar volhardende en bezielende leiding en haar zangtalent, zong ze ons twee mantra’s voor. We deden dapper mee en het klonk ook goed en zuiver door. Wat we toch allemaal kunnen op zo’n middagmarkt op een zaterdag midden in april!?

Zo’n Multiculturele Markt werd een groot succes door alle standhouders en aanwezigen die met hart en ziel alles gaven voor deze middag. Daarom is een Multiculturele Markt ook zo’n fantastisch idee om wat vreemd is gewoon te gaan vinden. Gerrit Barbé liet dit ook zo doorschemeren in zijn gedicht over

 

Multicultureel (lees: heel) gewoon.

 

Ik vind mijzelf een wereldburger,

Reeds in alle markten thuis,

Ik heb mijn leest allang verlaten,

Op bevriende grond vind ik mijn huis,

 

Multiculturele markten zijn van alle eeuwen,

Uit de geschiedenisboeken spreekt een duidelijke taal,

Liever samen dan alleen

Terwijl om ons heen de mens verruwt,

In de wereld die wij hebben geërfd,

Chaotische complottheorieën drijven ons,

Uiteen, tot we lijnrecht tegenover elkaar staan,

Laat ons de wapenen neergooien,

Terwijl wij onze verschillende culturen weer als verrijking van elkaar gaan zien,

Uitingen van gedeelde geschiedenissen en onontdekte interessegebieden,

Regel voor mij maar kruiden van de Souk,

En exotische producten van de Pasar Malam,

Leer mij de wereld kennen

En maak mij tot een vollediger mens,

 

Mens wat kun je tot ongekende hoogtes groeien,

Als je multicultureel als heel gewoon gaat zien,

Richt je pijlen niet op het onbekende, maar op de tralies die het van ons scheidt,

Krijg andere culturen in je hart,

Trek jezelf uit het slop van de onwetendheid, de ongegronde dreiging.

 

De nieuwe tijd begint bij jou, nu, hier!